czwartek, 22 kwietnia 2021

3 bit cytrynowy na herbatnikach


Uwielbiam cytrynowe ciasta. Tym razem chciałam zrobić coś bez pieczenia. Ciasto jest trochę czasochłonne z uwagi na czas jaki jest potrzebny, aby poszczególne warstwy zastygły.  Najlepiej dzień wcześniej zrobić lemon curd, a resztę zrobić następnego dnia. Przepis jest na 4 większe porcje. 

Składniki na małą formę 14x14 cm:

na masę cytrynową:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1 szklance wody.
lemon curd*: 
  • 2 cytryny
  • 70 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
dodatkowo:
  • paczka herbatników
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w niecałych dwóch szklankach wody
* Aby krem był bardziej gęsty należy dodać 20 g więcej masła lub dodać 1 płaską łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Ja wybrałam tą drugą opcję. 

Przygotowanie:
  1. Dno formy wykładam herbatnikami.
  2. Masa cytrynowa: galaretkę rozpuszczam w szklance wody i łączę z jogurtem naturalnym. Kilka łyżek wykładam na herbatniki i wkładam do lodówki. Kiedy masa zastygnie wylewam pozostałą masę (jeśli wylejemy od razu całą masę herbatniki wypłyną na górę). Masę przykrywam herbatnikami. 
  3. Lemon curd: przygotowuję na parze. Do miski wkładam wyciśnięty sok z cytryny cukier i masło i mieszam na parze, następnie stopniowo dodaję jajko i żółtko i cały czas mieszam aż masa zgęstnieje. Masę można ostatecznie przygotować w garnku na wolnym ogniu ale trzeba uważać aby się nie przypaliła i nie zważyła. Należy ją również intensywnie mieszać gdyż inaczej w kremie może zacząć ścinać się jajko. Kiedy masa ostygnie wykładam na herbatniki i wkładam do lodówki. Na górę kładę trzecią warstwę herbatników. 
  4. Galaretkę rozpuszczam w wodzie. Kiedy zaczyna tęgnąć połowę wylewam na herbatniki. Pozostałą część zostawiam do zastygnięcia w miseczce, a następnie kroję na małe kawałki i dekoruję górę ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz