sobota, 24 kwietnia 2021

Drożdżówki z makiem

Od dawna miałam na nie apetyt. Wyszły takie jak lubię - miękkie i z dużą ilością masy makowej. Znakomite na podwieczorek albo na drugie śniadanie. 

Składniki na 8 mniejszych lub 4 większe drożdżówki:

na ciasto:

  • 3g suszonych drożdży lub 13 g świeżych drożdży
  • 260 g mąki
  • 4 łyżeczki cukru
  • 10 g masła
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 125 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
masa makowa:
  • 125 g maku
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 białko
  • drobno posiekane bakalie (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do miski i mieszam (kiedy używamy świeżych drożdży najpierw trzeba zrobić rozczyn) i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. 
  2. Masa makowa: mak zalewam wrzącym mlekiem i odstawiam na minimum godzinę. Odcedzam mak, dodaję ubitą pianę z białek, miód i bakalie.
  3. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach  a następnie na całości rozsmarowuję masę makową. zwijam w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroję na 8 kawałków. Środek każdego z nich dociskam przez środek (tak jak były cięte) końcówką drewnianej łyżki. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 
  4. Piekę 20 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku na blaszce wyłożonej papierem.
  5. Polewam lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz