wtorek, 4 maja 2021

Torcik biszkoptowy z musem jabłkowo - pomarańczowym

Biszkopt z delikatnym kremem i musem jabłkowo - pomarańczowym. Zamiast galaretki pomarańczowej można użyć cytrynowej, której często używam w połączeniu z musem cytrynowym. Torcik jest niezwykle prosty w wykonaniu, a do tego bardzo smaczny.  

Składniki na formę o średnicy 18 cm:

na biszkopt: 
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • niecała 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
  • 250 g mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
na masę pomarańczową:
  • 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 250 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny 
  • 10 łyżek musu jabłkowego
Przygotowanie: 
  1. Biszkopt: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier, na koniec dodaję żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem i miesza łyżką. Wykładam na formę, której dno jest wyłożone papierem. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 30 min do suchego patyczka. Kiedy ostygnie dzielę na dwa blaty. 
  2. Masa pomarańczowa: galaretkę (proszek) oraz żelatynę (proszek) rozpuszczam w szklance wody a następnie dodaję mus i mieszam.
  3. Krem: Śmietankę ubijam na sztywno a następnie dodaję mascarpone, cukier oraz żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i dokładnie miksuję. Krem dzielę na 3 części. Pierwszą kładę na blat biszkoptu i kładę do lodówki do zastygnięcia, następnie kładę warstwę musu i odkładam do lodówki. Pózniej kolejną warstwę kremu i biszkopt. Górę tortu i boki dekorują pozostałą warstwą kremu.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz