środa, 19 maja 2021

Sernik z biszkoptem

 

Kolejne ciasto, które wykonałam razem z moją córką. Zapuszczałam się na nie od dawna, ale zawsze brakowało mi na nie czasu. Przygotowując je najlepiej dzień wcześnie upiec biszkopt. Następnego dnia można przystąpić do robienia masy serowej. 

Składniki na formę o wymiarach 12x28 cm:

biszkopt: 

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
  • 750 g mielonego sera
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: 

  1. Biszkopt: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier, na koniec dodaję żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem i kakao i mieszam łyżką. Wykładam na formę, której dno jest wyłożone papierem. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 25 min do suchego patyczka. 
  2. Ser miksuję z cukrem, następnie stopniowo dodaję jajka, kremówkę i mąkę ziemniaczaną. Mieszam delikatnie, mikserem, ale tylko do połączenia składników, aby masa nie była zbyt napowietrzniona.
  3. Biszkopt dzielę podłużnie na trzy części (paski), na dno formy kładę dwa zewnętrzne paski, środek wypełniam masą serową, następnie na masę serową kładę środkowy biszkopt i dwa paski zewnętrzne wypełniam masą serową.
  4. Piekę 50 minut w temperaturze 170 stopni. 
  5. Kiedy ciasto ostygnie skrapiam biszkopt gorzką herbatą gdyż po wyjęciu z piekarnika staje się on suchy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz