wtorek, 4 maja 2021

Babka budyniowa


Kolejny wypiek, który zrobiłam z moją dwuletnią córką. Babla wychodzi znakomita. Jest wilgotna i lekko piaskowa. Jest prosta do zrobienia dzięki czemu do jej robienia można zaangażować dzieci, które będę się bardzo cieszyć pomagając w jej przygotowywaniu. 
 
Składniki na formę o wymiarach 12x28 cm:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 4 budynie śmietankowe po 40 g każdy
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
Przygotowanie:
  1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. 
  2. Naprzemiennie do masy jajecznej dodaję olej oraz suche składniki (mąkę, budyń, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny).
  3. Wykładam do formy wyłożonej papierem.
  4. Piekę w nagrzanym do 175 stopni piekarniku 40-45 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz