wtorek, 4 maja 2021

Ciasto biszkoptowe z owocami


Proste do zrobienia ciasto z dużą ilością owoców. Użyłam przezroczystej galaretki, ale kiedy używamy owoców z puszki np. brzoskwiń możemy do zrobienia galaretki użyć syropu, który nam zostanie.

Składniki na formę o średnicy 18 cm:

na biszkopt: 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/6 szklanki mąki
  • 1/6 łyżeczki proszku do pieczenia
na górę:
  • 1 galaretka przezroczysta o smaku winogronowym
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)*
  • owoce - u mnie maliny, borówki, winogrono jasne i ciemne oraz brzoskwinie
* dodałam żelatynę aby galaretka była sztywniejsza 

Przygotowanie:
  1. Biszkopt: białko ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier, na koniec dodaję żółtko oraz przesiane mąki z proszkiem i miesza łyżką. Wykładam na formę, której dno jest wyłożone papierem. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 15 min do suchego patyczka. 
  2. Na biszkopt kładę owoce i zalewam tężejącą galaretką rozpuszczoną w dwóch szklankach wody. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz