środa, 19 maja 2021

Karpatka


Przepis na klasyczną karpatkę z ciasta parzonego. Krem ma idealną konsystencję. Nie wypływa, ani nie jest zbyt zwarty. 

Składniki na formę o wymiarach 17x17 cm:
na ciasto ptysiowe:
  • 3 małe jajka 
  • 65 g masła 
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
na krem karpatkowy:
  • 1 budyń waniliowy
  • 360 ml mleka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 110 g masła
Przygotowanie: 
  1. ciasto ptysiowe: masło rozpuszczam z wodą, następnie dodaję mąkę i mieszam; zdejmuję z ognia wbijam pojedynczo jajka i mieszam, na koniec dodaję proszek do pieczenia; ciasto (jest dosyć klejące) dzielę na dwie części, każdą wykładam na blachę wyłożoną papierem i piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni aż będzie rumiane i z charakterystycznymi górkami; podczas pieczenia nie otwieram drzwi piekarnika.
  2. krem karpatkowy: gotuję szklankę mleka, do pozostałego mleka wsypuję cukier i budyń (proszek) i mieszam a następnie dodaję do gotującego się mleka i mieszam, kiedy budyń jest gęsty zdejmuję z pieca i zakrywam folią; masło ubijam i stopniowo dodaję budyń. 
  3. Na pierwszą warstwę ciasta ptysiowego wykładam krem karpatkowy i przykrywam drugą częścią ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz