sobota, 6 listopada 2021

Rogale z mozarellą i pesto

Pierwszy raz zrobiłam rogale z pesto i mozarrellą. Wyszły przepyszne i z pewnością będę je robić częściej. Są znakomite prosto z piekarnika ponieważ ser jest miękki i rozpływa się w ustach, a także kiedy są zimne. Są smaczne nawet następnego dnia. Tym razem użyłam drożdży instant dzięki czemu nie musiałam robić zaczynu.

Składniki na 4 sztuki większe lub 5 mniejszych:

  • 7 g drożdży instant 
  • 270 g mąki 
  • 40 ml oliwy z oliwek 
  • 125 ml gorącego mleka
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej 
  • szczypta soli 
  • szczypta cukru 
  • 2 mozarelle (lub 2 1/2 gdy mamy 5 mniejszych rogali)
  • kilka łyżek pesto
Przygotowanie:
  1. Do miski wkładam mąkę, drożdże, oliwę z oliwek, jajko oraz sól i gorące mleko; wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Ciasto dzielę na 4 większe lub 5 mniejszych części; każdą rozwałkowuje na kształt trójkąta, smaruję pesto i kładę połowę mozarelli; zawijam w rogala. Odstawiam na 30 minut pod przykryciem.
  3. Piekę 18 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz