piątek, 19 listopada 2021

Kostka z żurawiną


Dopiero od niedawna zaczęłam robić wypieki z żurawiną. Po cieście, które rozeszło się błyskawicznie  przyszła pora na ciasto biszkoptowe z kremem. Sama żurawina jest dosyć cierpka w smaku, ale po dodaniu cukru jest niezwykle smacznym dodatkiem do słodkich wypieków.

Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm: 

na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki
na masę żurawinową:
  • 210 g żurawiny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
masa kremowa:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 5 łyżeczek cukru
dodatkowo: 
  • 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
  1. Biszkopt: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier, następnie dodaję żółtka i mieszam łyżką, potem dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam. Wykłada na blachę, której spód jest wyłożony papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 165 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka). Kiedy ostygnie dzielę na dwa blaty
  2. Żurawinę wkładam do garnka, dodaję cukier i wodę, mieszam na średnim ogniu do czasu, aż się rozpadną.
  3. Masa kremowa: kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier i mascarpone, wszystko mieszam.
  4. Na przepołowiony blat kładę masę kremową, a na nią żurawię i przykrywam drugim blatem biszkoptowym. 
  5. Kremówkę ubijam na sztywno i za pomocą szprycy wyciskam gwiazdki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz