niedziela, 5 grudnia 2021

Muffinki marchewkowe z czekoladą


Pyszne muffinki nafaszerowane kawałkami czekolady. Znakomite na jesienno-zimowe podwieczorki. Dodatkowo można je nafaszerować skórką pomarańczową i drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
 
Składniki na 10 sztuk: 

  • 2 jajka
  • 2 większe marchewki starte na tarce o dużych oczkach (u mnie mają około 110 g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Jajka miksuje z cukrem. Stopniowo dodaję mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptę soli i cynamon, następnie dodaję olej. Na koniec wrzucam marchewkę i drobno posiekaną czekoladę.
  2. Przelewam do foremek na muffinki. Piekę w temperaturze 170 stopni przez 25 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz