niedziela, 5 grudnia 2021

Kalafior z szynką i kiełbasą


Smaczne i szybkie do zrobienia danie. Dzięki dużej ilości mięsa jest także dosyć sycące. Do potrawy nada się także kalafior ugotowany dzień wcześniej na obiad. 
 
Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 kiełbasa podsuszana
  • 5-6 plastrów szynki (u mnie konserwowa)
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 50 ml śmietany kremówki
  • garść szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Kalafior dzielę na mniejsze kwiatki i gotuję aż będzie miękki (ale nie do tego stopnia, że będzie papkowaty!)
  2. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam pokrojoną na kawałki kiełbasę oraz szynkę, dodaję kremówkę, parmezan, przyprawy oraz posiekany szczypiorek. i wszystko mieszam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz