poniedziałek, 27 grudnia 2021

Keks


W końcu udało mi się zrobić keks, który w smaku naprawdę mnie zachwycił. Jest nafaszerowany bakaliami, lekko wilgotny i miękki. Po upieczeniu najlepiej zawinąć go w ściereczkę. Smakuje najlepiej po dwóch dniach. 

Składniki na formę keksową o wymiarach 30x11 cm:

  • 130 g cukru
  • 400 g bakalii* 
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 20 ml rumu
  • 250 g masła 
  • 250 g mąki 

* u mnie 300 g mieszanki keksowej, 50 g suszonych śliwek, 30 g orzechów włoskich, 20 g płatków migdałów

Przygotowanie:

  1. Do bakalii dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie mieszam. Dzięki temu nie opadną na dno.
  2. Cukier ubijam z masłem na jednolitą masę. 
  3. Dodaję pojedynczo żółtka i za każdym razem dokładnie miksuję. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rum i miksuję na średnich obrotach. 
  4. Białka ubijam na sztywno.
  5. Do masy dodaję bakalie, a na koniec ubitą pianę z białek. 
  6. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Piekę około godziny (do suchego patyczka) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Kiedy góra zaczyna być zarumieniona można ją przykryć folią aluminiową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz