poniedziałek, 27 grudnia 2021

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem


Klasyczne papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Robi się je szybko, a do ich wykonania można użyć nadmiarowy ryż z poprzedniego obiadu. 
 
Składniki na 5 papryk:

  • 5 papryk
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu 
  • 400 g mięsa mielonego 
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 mała cebula 
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • sól 
  • pieprz 
  • 5 plastrów sera żółtego
Przygotowanie:
  1. Z papryki usuwam gniazda nasienne. 
  2. Ugotowany ryż, mięso, jajko, namoczoną w wodzie i odciśniętą kajzerkę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz przyprawy wrzucam do miski i dokładnie mieszam. Faszeruję papryki i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut, aż skórka zacznie schodzić z papryki (w połowie pieczenia wkładam na każdą paprykę plaster sera żółtego).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz