sobota, 1 października 2016

Pizza hawajska


Składniki na okrągłą formę o średnicy 25cm:
na ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody 
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
na farsz:
  • 200 g szynki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 plastry świeżego ananasa lub mała  puszka ananasa
  • ok 200 g żółtego sera np. gouda lub mozarella
dodatkowo:
  • przecier pomidorowy
  • bazylia
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczam z cukrem i łyżką mąki w 150 ml letniej wody i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Z pozostałej mąki, soli, oliwy i rozczynu  wyrabiam ciasto, które odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  3. Ciasto ponownie zagniatam z odrobiną mąki i rozwałkowuję na format pasujący do blachy. 
  4. Na ciasto nakładam przecier pomidorowy.
  5. Szynkę kroję na małe kawałki, cebulę w paski; wszystko wykładam na pizzę i posypuję serem. 
  6. Pizzę wkładam do nagrzanego do 220 stopni piekarnika opcja góra- dół na 18 minut.
  7. Na górę kładę listki świeżej bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz