piątek, 19 maja 2017

Ciasto z masą makową i brzoskwiniami





Składniki:
masa makowa:

  • masa makowa z puszki ok 20 dag
  • 2 średniej wielkości utarte jabłka na duzych oczkach
  • 2 łyżki mąki
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125g masla, temp. pokojowa
masa piankowa:
  • 250 g serka śmietankowego, mielonego np. Philadelphia
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka gorącej wody
masa brzoskwiniowa:

  • 300 g bbrzoskwin
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1/2 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto makowe powinny być w temp. pokojowej.
Mak zalewamy niewielką ilością wrzątku i zostawiamy do wystudzenia. Odsączamy z nadmiaru wody. Masło miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Dodajemy mak, starte jabłka na tarce o grubych oczkach odciśnięte z nadmiaru soku. Następnie dodajemy kaszę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt. Miksujemy po dodaniu każdego składnika tylko do połączenia. Białka miksujemy na sztywną masę i delikatnie mieszamy z ciastem. Formę o wym. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej ze szklanym dnem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą (możemy je podzielić lub połączyć razem) i mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia.
Serek w temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz wlewamy 1 szklankę galaretki lekko tężejącej. Dokładnie miksujemy i wykładamy na wierzch ciasta makowego. Wkładamy do lodówki na około 15-30 min. do ścięcia.
300 g jabłek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy z pozostałą galaretką. Delikatnie wykładamy na warstwę serową. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz