środa, 31 maja 2017

Foccacia z oliwkami i rozmarynem


Składniki:
  • 8 g suchych drożdży instant
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 600 g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • około 350 - 400 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
  • Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz ciepłą wodę. Wyrabiać ręcznie przez około 15 minut.
  • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 i 1/2 - 2 godziny lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość (ja je zamykam w mikrofalówce) .
  • Formy lub formę posmarować oliwą i wyłożyć wyrośniętym ciastem, ugniatając je palcami. Końcem drewnianej łyżki zrobić kilka wgłębień w cieście. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wlać oliwę z oliwek we wgłębienia ciasta oraz powkładać w nie świeży rozmaryn. Posypać solą morską i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut, do czasu aż wierzch i spód się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz