sobota, 31 marca 2018

Babka cytrynowa


Składniki na keksówkę:
  • 4 duże jajka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 200 g masła roztopionego;
  • starta skórka z 1 cytryny;
  • kilka kropel olejku cytrynowego;
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 cukier waniliowy;
Przygotowanie:
  1. Jaja ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (tej krótkiej). 
  2. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 160 st.C, a następnie 15 minut w temperaturze 175 st.C do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz