czwartek, 19 maja 2022

Babka ziemniaczana

Moja pierwsza babka ziemniaczana robiona we współpracy z moją 3-letnią córką. Wyszła przepyszna - miękka, chrupiąca na górze i niezwykle aromatyczna dzięki przyprawom. Robi się ją dosyć długo, ale warto bo smakuje znakomicie.

Składniki na formę o wymiarach 31x12 cm:

  • 1500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • 50 g smalcu
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • pęczek szczypioru
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki dokładnie myję, obieram, usuwam oczka i ścieram na tarce o małych oczkach. U mnie z powyższej ilości wyszło 1200 g startych ziemniaków. 
  2. Cebulą drobno kroję.
  3. Boczek podsmażam i po chwili dodaję cebulę; smażę, aż będzie rumiana.
  4. Do ziemniaków dodaję roztopiony smalec, jajko, boczek z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony szczypior i przyprawy; wszystko mieszam. 
  5. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem i piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz