sobota, 21 maja 2022

Karbinadle


Karbinadle są tradycyjną potrawą kuchni śląskiej. Dowiedziałam się o nich przypadkiem czytając przepisy kulinarne z tego regionu. Połączenie mięsa mielonego ze śledziami było dla mnie zaskakujące i postanowiłam je wypróbować. Śledzie są wyczuwalne w kotletach i z pewnością zasmakują wszystkim smakoszom zarówno ryb jak i mięsa. 

Składniki na 10 małych kotlecików: 

  • 400 g mięsa mielonego
  • 100 g śledzi z oleju
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 jajko
  • pieprz
  • 1 mniejsza kajzerki
  • mąką do obtaczania
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Śledzie i cebulkę drobno kroję, kajzerkę moczę w wodzie i odciskam.
  2. Do miski wrzucam mięso, odciśniętą kajzerkę, pokrojone śledzie z cebulką, jajko oraz pieprz z papryką (nie dodaję soli bo śledzie są dostatecznie słone)
  3. Formuję małe kotleciki, które obtaczam w mące i smażę z obu stron na oleju. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz