sobota, 14 maja 2022

Chaczapuri megruli

Uwielbiam kuchnię gruzińską. Zakochałam się w niej jeszcze bardziej po pobycie w Gruzji. Chaczapuri występują pod kilkoma postaciami. Najpopularniejsze są te zwane megruli. Tradycyjnie smażone są na patelni. W środku wypełnione są aromatycznym gruzińskim serem. Ja użyłam serów dostępnych w Polsce: mozarelli oraz fety, które także smakują doskonale.

Składniki na 2 większe porcje o srednicy ok 25cm lub 4 mniejsze:

na ciasto:

  • 375 g mąki
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 13 g drożdży
  • 60 g masła

na farsz:

  • 125 g mozarelli
  • 100 g sera feta
dodatkowo:
  • masło do smażenia
Przygotowanie: 
  1. Farsz: mozarellę ścieram na tarce lub kroję na małe kawałki i mieszam z pokrojoną fetą.
  2. Z drożdży, łyżki mąki, cukru i mleka robię zaczyn. 
  3. Ciasto: do miski daję pozostałą przesianą mąkę, masło, sól oraz zaczyn; wyrabiam ciasto i odstawiam na 2h do wyrośnięcia.
  4. Ciasto dzielę na dwie części; każdą wałkuję na koło, na środek kładę połowę farszu i zawijam u góry tworząc sakiewkę, którą spłaszczam i lekko rozwałkowuję. Smażę na niewielkiej ilości masła z obu stron, aż będą zarumienione.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz