czwartek, 19 maja 2022

Pieczeń rzymska

Pyszna, pięknie wyglądająca pieczeń, którą można szybko zrobić. Smakuje doskonale z pieczonymi ziemniakami lub na zimno. 

Składniki na mniejszą keksówkę o wymiarach 12x25:
masa mięsna:
  • 800 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 bułka kajzerka 
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
dodatkowo:
  • 5 ugotowanych jajek na twardo
Przygotowanie:
  1. Czosnek przeciskam przez praskę, cebulę kroję w drobną kostkę, bułkę namaczam w wodzie i odciskam; dodaję mięso, jajka, przyprawy i wszystko dokładnie mieszam.
  2. Formę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam połowę masy mięsnej, a następnie na środko wzdłuż układam w całości jajka. Przykrywam resztą mięsa. 
  3. Piekę 50 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz