piątek, 1 lipca 2022

Babka budyniowa z truskawkami i kakao


Sezon truskawkowy w pełni. Wykorzystałam je jako dodatek do babki budyniowej. Wyszła rewelacyjna i pewnie w przyszłości będę ją próbować z innymi owocami.

Składniki na formę o wymiarach 12x28 cm:
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 budynie śmietankowe po 40 g każdy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao lekko zaokrąglona
  • 10 truskawek 
Przygotowanie:
  1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę.
  2. Naprzemiennie do masy jajecznej dodaję olej oraz suche składniki (mąkę, budyń, proszek do pieczenia).
  3. Z masy odkładam 5 łyżek, dodaję do nich kakao i mieszam.
  4. Wykładam jasną masę do formy wyłożonej papierem. Na masę jasną na środku w poprzek wykładam masę z kakao. 
  5. Truskawki kroję na pół i kładę przekrojoną stroną do góry.
  6. Piekę w nagrzanym do 175 stopni piekarniku 40-45 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz