sobota, 2 lipca 2022

Parówki z serem w cieście drożdżowym

Ulubione danie mojej 3-letniej córki, która nazywa je rogalikami lub racuchami z parówką. Są proste w wykonaniu i naprawdę smaczne. W wersji rozszerzonej można także dodać szynkę. Parówki nadają się także jako przystawka. Można je pokroić i podawać z sosem.

Składniki na 3 sztuki:

  • 200 g mąki
  • 14 g drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 3 parówki
  • 3 plastry sera żółtego
Przygotowanie:
  1. Z łyżki mąki, drożdży i wody zrobić zaczyn.
  2. Do mąki, zaczynu, oliwy, soli wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  3. Dzielę na 3 części, rozwałkowuję na prostokąt długości parówki, kładę ser i parówkę, a następnie zwijam w rulon i odstawiam w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
  4. Piekę około 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz