niedziela, 24 lipca 2022

Pierogi leniwe

Pierogi, które pokochała moja córka. Można je tradycyjnie podać z bułką tartą i masłem. Ja jednak polałam je syropem klonowym i dołożyłam trochę bitej śmietany. 

Składniki na 2 porcje:
  • 250 g sera
  • 2 jaja
  • 4-5 łyżek mąki pszennej 
dodatkowo:
  • syrop klonowy
  • bita śmietana
Przygotowanie:
  1. Białka ubijam na sztywno.
  2. Żołtka dodaję do sera i mieszam, następnie dadaję ubite białka i stopniowo mąkę. Zaczynam wyrabiać ciasto. Im więcej dodamy mąki tym twardsze będą pierogi. 
  3. Ciasto dzielę na mniejsze kawałki i robię z nich wałki a następnie każdy kroję na mniejsze kawałki. 
  4. Wkładam do gotującej się wody i od momentu wypłynięcia gotuję 1 minutę.
  5. Polewam syropem klonowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz