środa, 7 grudnia 2016

Pierogi ruskie


Składniki na około 20 pierogów

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 przegotowanej, gorącej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli

do farszu:

  • 100 g białego sera
  • 1 cebula
  • 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki

Przygotowanie:

1) Ciasto: w garnku zmieszać razem wszystkie składniki dodając stopniowo gorącą wodę; na początku mieszam ciasto łyżką z uwagi na gorącą wodę; na końcu wyrabiam ciasto ręcznie dodając tyle mąki aby się nie kleiło
2) cebulę pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni
2) cebulę dodać do sera i ugotowanych ziemniaków; masę rozrobić widelcem, dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać
3) wkładać farsz na środek ciasta
4) pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz