niedziela, 25 grudnia 2016

Semifreddo


Składniki:
  • 1 l śmietany 35%
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • mleczna czekolada
  • skórka pomarańczowa
  • rodzynki
  • jeśli masa nie jest zbyt słodka można dodać jeszcze trochę cukru

Przygotowanie:

  1. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. 
  2. Białka ubijamy na pianę z dodatkiem odrobiny soli. 
  3. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej kogel mogel, bakalie i pokrojoną w nieregularne kawałki czekoladę. Na samym końcu dodajemy sztywną pianę z białek. Delikatnie mieszamy. 
  4. Keksówki wykładamy folią spożywczą (tak aby wystawała ponad brzegi na około 5 cm). Napełniamy je masą. Zamrażamy. Deser gotowy jest do spożycia po około 3 godzinach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz