wtorek, 6 grudnia 2016

Śnieżny Donatello



Składniki:
na biszkopt:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa 1 
- 1 galaretka owoce leśne ( niebieska)
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżeczki cukru pudru do smaku
- opakowanie delicji
warstwa 2
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie: 
1) Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20 min w 180 st. C.

2) rozpuścić galaretkę wg przepisu. ( powinna być galaretka na 500 ml); ubić białka z cukrem; kiedy galaretka zacznie tęgnąć dodać 3/4 do ubitego białka; pozostałą część galaretki  wykorzystam na samą górę; zostawiam ją na stole aby nie stęgła
3) na 1 warstwę układam delicje

3) 2 warstwa: rozpuszczam żelatynę w około 6 łyżkach gorącej wody i zostawiam do ostygnięcia; ubijam śmietanę z cukrem; na końcu dodaję wystygniętą żelatynę i mieszam; masę wkładam na chwilę do lodówki a następnie wylewam na delicje
4) kiedy druga warstwa zastygnie wylewam zastygającą galaretkę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz