niedziela, 25 grudnia 2016

Sernik z kokosem


Składniki (ciasto) ( przepis na dużą blachę):
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag margaryny lub masła
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
masa serowa:
  • 1 kg twarogu (może być z kubełka)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
beza kokosowa:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 białek
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • szczypta soli
Najpierw przygotuj kruche ciasto, czyli przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i szczyptę soli. W górce z mąki zrób dołek, wbij tam jajka i wlej żółtka. Posiekaj masło i całość zagnieć szybko na jednolite ciasto. 
Wyłóż ciasto na posmarowaną masłem blachę i oprószoną mąkę. Ja poprzekłuwałam ciasto widelcem w paru miejscach by lepiej rosło. Włóż do piekarnika na ok 15 min. na temperaturę 180 stopni. 
W tym czasie zmiksuj wszystkie składniki z masy serowej i wyłóż na lekko podpieczone już ciasto na około 50 minut
Na kwadrans przed końcem pieczenia wyłóż na niego bezę kokosową i jeszcze raz wstawić do piekarnika. Bezę robi się tak: ubij schłodzone białka z dodatkiem odrobiny soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawaj cukier (nadal ubijając). Na koniec wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz