piątek, 16 października 2020

Ciasto kakaowe z cukinią


Ciasto, które zachwyciło wszystkich i rozeszło się w mgnieniu oka. Robi się je szybko. Jest miękkie, lekko wilgotne o mocno kakaowym smaku. Cukinia nie jest w nim wcale wyczuwalna. 

Składniki ( wszystkie w temperaturze pokojowej) na formę o wymiarach 12x28 cm :
  • 1 3/4 szklanki mąki*
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 szklanka startej cukinii (dobrze odciśniętej)
* szklanka ma u mnie pojemność 250 ml

Przygotowanie:
  1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, kakao i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce ubijam jajka na puszystą masę. Potem wlewam olej, maślankę i cukier, wszystko mieszam mikserem na wolnych obrotach. 
  3. Do masy jajecznej dodaję cukinię i mieszam. Następnie dodaję mąkę z proszkiem, kakao i solą. Bardzo dokładnie wszystko mieszam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekę w nagrzanym do 175 stopni piekarnika przez około 40 - 45 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz