piątek, 30 października 2020

Ciasto drożdżowe z konfiturą wiśniową i serem śmietankowym


Proste ciasto drożdżowe z białym serem i konfiturą wiśniową. Opcjonalnie można ją polać lukrem.

Składniki na formę o wymiarach 12x28 cm:
na ciasto:
  • 20 g drożdży
  • około 250 g mąki
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 ml oliwy z oliwek
dodatkowo:
  • 170 g sera śmietankowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • konfitura wiśniowa ( około 5 łyżeczek)
Przygotowanie:
  1. Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru oraz połowy mleka robię rozczyn, zostawiam do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do miski wsypuję pozostałą mąkę, jajko, oliwę z oliwek, sól, pozostały cukier, pozostałe mleko oraz rozczyn. Wszystko mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Ser mieszam z jajkiem. Opcjonalnie dodaję cukier ( ja go nie dodałam gdyż konfitura wiśniowa była bardzo słodka)
  4. Ciasto wałkuję na prostokąt ( jeden z boków powinien mieć około 28 cm długości - tyle co dłuższy bok formy). Z prostokąta odcinam dwa paski o długości formy i formuję z nich wałki, następnie splatam je w warkocz. Następnie na prostokąt nakładam ser a na niego konfiturę wiśniową. Zwijam w roladę przekładam do formy wyłożonej papierem a na górę kładę zrobiony warkocz.
  5. Odstawiam na kolejne 25 minut pod do wyrośnięcia.
  6. Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około 25 minut aż będzie rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz