niedziela, 18 października 2020

Mini drożdżówki z czekoladą i śliwkami


Smaczne mini drożdżówki z czekoladą i śliwką - znakomite na trwający śliwkowy sezon. Świetne na podwieczorek i jako słodka przekąska do pracy lub szkoły.

 Składniki na 10 małych sztuk: 
 na ciasto:
  • 20 g drożdży
  • około 250 g mąki
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g masła
dodatkowo 
  • 10 śliwek bez pestek
  • 5-6 łyżek kremu czekoladowego lub 50 g rozpuszczonej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru oraz połowy mleka robię rozczyn, zostawiam do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do miski wsypuję pozostałą mąkę, jajko, masło, sól, pozostały cukier, pozostałe mleko oraz rozczyn. Wszystko mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Ciasto wałkuję na prostokąt ( dłuższy bok powinien mieć około 40 cm długości) i smaruję kremem czekoladowym oraz posypuję cynamonem. 
  4. Prostokąt kroję na 10 pasków - każdy o szerokości 4 cm. Na brzeg każdego paska kładę śliwkę i zawijam w roladkę. Odstawiam na kolejne 20 minut pod do wyrośnięcia.
  5. Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 18 - 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz