czwartek, 15 września 2016

Drożdżówka z kruszonką





  • Składniki:
  • 21 g drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • mąka do podsypywania
1 żółtko


Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem ( połowa łyżeczki) w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Następnie dodajemy żółtko i pozostały cukier. Wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Kładziemy dżem i kruszonkę.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz