sobota, 10 września 2016

Ciasto na pizzę




Składniki na blachę o wymiarach ok 30x30:
  • 21 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • mąka do podsypywania
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
  2. Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  3. Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki, dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy na owalne lub okrągłe pizze lub rozwałkowujemy na format pasujący do blachy. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ulubione składniki, a następnie kolejno pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 225°C mniej więcej przez 18 minut, aż będą chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz