niedziela, 11 września 2016

Kakaowy miętus






Składniki:

na biszkopt:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść listków mięty

na krem
- 1 kremówka 30%
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny


Przygotowanie:

1) Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia, delikatnie połączyć, dodać pokrojoną na małe kawałki miętę i wymieszać. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20 min w 180 st. C.

2) Żelatynę rozpuścić w pół szklance wody. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać żelatynę i kakao. Wymieszać i włożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz