niedziela, 6 stycznia 2019

Biszkopt z jabłkami

Składniki na formę 23x23:
na biszkopt:
  • 5 jajek - osobno białka i żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
na masę jabłkową
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 średni słoik prażonych jabłek
Przygotowanie:
  1. Białka ubijam na sztywno; następnie dodaję stopniowo cukier.
  2. Dodaję żółtka i pozostałe składniki; mieszam wszystko łyżką.
  3. Wykładam na blachę, której spód pokryty jest papierem.
  4. Piekę ok 40 min do suchego patyka w temperaturze 170 stopni.
  5. Wyciągam z piekarnika i z wysokości kolan rzucam na podłogę.
  6. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody i dodaję do niej jabłka; kiedy masa zaczyna zastygać wylewam na biszkopt

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz