piątek, 11 stycznia 2019

Wuzetka

Składniki:
na biszkopt kakaowy na formę 25x25 cm
  • 5 jajek - osobno białka i żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
na bitą śmietanę: 
  • 900 ml śmietany kremówki
  • ok 6 łyżek cukru pudru lub więcej jeśli masa ma być słodsza
na polewę:
  • 100 g czekolady gorzkiej ( lub 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej jeśli ma być mniej słodka)
  • 100 ml śmietany kremówki
dodatkowo:
  • wódka do skropienia biszkoptu
Przygotowanie:
  1. Przygotowuję biszkopt. Białka ubijam na sztywno; następnie dodaję stopniowo cukier.
  2. Dodaję żółtka i pozostałe składniki; mieszam wszystko łyżką.
  3. Wykładam na blachę, której spód pokryty jest papierem.
  4. Piekę ok 45 min w temperaturze 170 stopni.
  5. Wyciągam z piekarnika i z wysokości kolan rzucam na podłogę; kiedy ostygnie dzielę na dwa blaty.
  6. Blat biszkoptu skrapiam wódką wymieszaną z wodą w proporcji 1:1
  7. Kremówkę ubijam na sztywno; pod koniec ubijania dodaję cukier.
  8. Kremówkę wykładam na pierwszy blat ( część kremówki zostawiam na górę do dekoracji) i przykrywam drugim blatem; odstawiam do lodówki na około 3h.
  9. W garnku na wolnym ogniu rozpuszczam czekoladę i kremówkę; kiedy jest rozpuszczona i lekko ostygnięta wylewam ją na biszkopt.
  10. Kiedy polewa czekoladowa jest zastygnięta wykonuję szprycą gwiazdki z bitej śmietany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz