poniedziałek, 14 stycznia 2019

Pijany banan


Składniki na małą blaszkę ( keksówkę):
  • galaretka cytrynowa
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml kremówki 30% 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • żółta posypka
  • wódka lub inny alkohol do nasączenia biszkoptu
Przygotowanie:
  1. Przygotowuję biszkopt kakaowy według przepisu z połowy porcji i przecinam go na dwa płaty; każdy z nich nasączam alkoholem
  2. Galaretkę rozpuszczam w 350 ml wody; jak zacznie tęgnąć wylewam odrobinę na biszkopt; następnie układam pokrojone banany i zalewam pozostałą galaretką 
  3. Na galaretkę kładę drugi płat biszkoptu
  4. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody
  5. Kremówkę ubijam i dodaję do niej jogurt i żelatynę; jak zacznie zastygać to wylewam na biszkopt
  6. Posypuję żółtą posypką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz