wtorek, 1 stycznia 2019

Leśny mech z kremem poziomkowym


Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 300 g świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego
na krem:
  • 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy limonki
do nasączenia:
  • 1/4 szklanki zaparzonej herbaty ( ja miałam herbatę z miętą)
dodatkowo:
  • 1 galaretka poziomkowa
  • ok 300 ml kremówki
Przygotowanie:
  1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze razem z olejem.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
  3. Piekarnik nastawić na 170 termoobieg
  4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6 minut. Następnie wlać szpinak i wymieszać. Wsypać mąkę i jeszcze raz wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno). Piec przez około 50 minut do suchego patyczka.
  6. Ciasto wyjąć z pieca. Jak ostygnie przeciąć na pół i ściąć lekko górną część i pokruszyć. Będzie ona póżniej posypką.
  7. Galaretkę rozpuścić i ostudzić
  8. Kremówkę ubić i dodać do niej galaretkę, kiedy zacznie masa tęgnąć przełożyć blaty. Górę posypać pokruszonym ciastem szpinakowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz