sobota, 26 stycznia 2019

Tort cytrynowy z borówkami

Składniki:
na biszkopt:
    • 6 jajek
    • niecała 1 szklanka mąki pszennej
    • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ¾ szklanki cukru

na krem: 
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki soku z cytryny (około 4 - 5 cytryn)
  • otarta skórka z 3 cytryn
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 370 g masła, w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
  • 200 g borówek
  • wódka z wodą w proporcji 1;1 do nasączenia blatów
  • pokruszone bezy
  • czekolada do posypania

Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki łyżką (nie mikserem!) aż do połączenia składników. 
  2. Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto. 
  3. Piec w 170*C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Podzielić ciasto na 3 blaty i każdy nasączyć wódką z wodą.
  4. Krem cytrynowy: w garnuszku zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować (najlepiej blenderem) z mąkami i jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać (cały czas!), gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu), odstawić do wystudzenia.
  5. Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie budyniu do masła może spowodować zwarzenie się masy). Na samym końcu wlewać sok z cytryny, stopniowo, cały czas miksując, do połączenia.
  6. Na pierwszy płat wyłożyć borówki i pokryć je połową kremu cytrynowego; położyć drugi blat
  7. Kremówkę ubić i dodać do niej pokruszone bezy; wyłożyć na drugi blat i przykryć trzecim płatem, na górę wyłożyć resztę kremu cytrynowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz