piątek, 25 stycznia 2019

Krem cytrynowy


Składniki:
  • 2 szklanki pełnego mleka
  • 3/4 szklanki soku z cytryny (około 4 - 5 cytryn)
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 350 g masła, w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
  1. W garnuszku zagotowuję jedną szklankę mleka z cukrem. 
  2. Drugą szklankę mleka miksuję z mąkami, jajkami i skórką z cytryny na jednolitą masę. 
  3. Mleko z jajkami i mąką wlewam do wrzącego mleka i cały czas mieszam, gotując gęsty budyń na niedużym ogniu. Po chwili masa gęstnieje.
  4. Zdejmuje z palnika, przykrywam folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu), odstawić do wystudzenia.
  5. Masło ubijam na puszystą masę. Po chwili powoli dodaję do niego wystudzony budyń, cały czas miksując (gdy dodam budyń do masła za szybko może spowodować to zwarzenie się masy). 
  6. Na samym końcu wlewam sok z cytryny, stopniowo, cały czas miksując, do połączenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz