niedziela, 17 kwietnia 2022

Brzdąc


Jedno z moich ulubionych ciast, które pamiętam z czasów dzieciństwa. Sama masa nadaje się też rewelacyjnie jako baza do ciast.

Składniki na formę o wymiarach 18x18cm:

biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
  • 660 ml śmietany kremówki
  • 2 1/2 łyżeczki kakao 
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
  1. Biszkopt: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier, następnie dodaję żółtka i mieszam łyżką, potem dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam. Wykłada na blachę, której spód jest wyłożony papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 165 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka). 
  2. Śmietankę, kakao i cukier delikatnie podgrzewam do rozpuszczenia składników. Kiedy ostygnie wkładam do lodówki na co najmniej 6h, a najlepiej na całą noc. 
  3. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody. 
  4. Kremówkę ubijam (nie ubije się ona całkowicie na sztywno jak bez kakao). Dodaję żelatynę i raz jeszcze miksuję. 
  5. Biszkopt dzielę na dwa blaty. Na pierwszy blat kładę połowę masy, a następnie kładę drugi blat i pozostałą masę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz