niedziela, 17 kwietnia 2022

Kostka pomarańczowa z prawdziwą galaretką pomarańczową

Orzezwiające ciasto o pięknym letnim kolorze, które rozeszło się w mgnieniu oka. Warto biszkopt zrobić dzień wcześniej, wtedy łatwiej będzie nam go przekroić.

Składniki na formę 18x18x8 cm:

na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę:
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny*
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w szklance wody
dodatkowo:
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżeczki żelatyny
*można użyć mniejszej ilości, wszystko zależy od tego jak gęsta jest masa, moja kremówka wyjątkowo słabo się ubiła i konieczne było dodanie żelatyny

Przygotowanie: 
  1. Biszkopt: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Do masy dodaję stopniowo żółtka, a potem przesiane mąki z proszkiem. Wszystko mieszam drewnianą łyżką i wykładam do formy wyłożonej papierem. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 40 min. Kiedy ostygnie kroję na dwa blaty.
  2. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone; masę dzielę na 1/3 i 2/3. 
  3. Galaretkę rozpuszczam w szklance wody, dodaję do 1/3 masy i dokładnie mieszam; kiedy zaczyna tęgnąć wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki.
  4. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i razem z cukrem dodaję do pozostałej masy. 
  5. Na warstwę z galaretką wkładam drugi blat biszkoptu i pozostałą masę; wkładam do lodówki.
  6. Z pomarańczy wyciskam sok; żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i dodaję do soku; gdy zaczyna tęgnąć wylewam na poprzednią warstwę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz