środa, 13 kwietnia 2022

Spaghetti z białą kiełbasą i grzybami


Bardzo proste i smaczne danie obiadowe. Zrobiłam je przypadkiem wykorzystując białą kiełbasę, którą zawsze jadłam w tradycyjnej postaci - ugotowaną w wodzie. Wiem,  że ten przepis u mnie zagości, a i na pewno w niedalekiej przyszłości będę eksperymetnować z białą kiełbasą dodając ją do innych potraw.

Składniki na 2 porcję:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 białe surowe kiełbasy
  • 7 g suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 płaska łyżeczka mąki
Przygotowanie:
  1. Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Grzyby zalewam ciepłą wodą, kiedy zmiękną drobno kroję. 
  3. Cebulę i kiełbasę drobno kroję.
  4. Na maśle podsmażam grzyby i cebulę, następnie dodaję kiełbasę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaję kremówkę, parmezan oraz mąkę i odcedzony makaron; wszystko dokładnie mieszam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz