sobota, 2 kwietnia 2022

Ciasto mocno czekoladowe

Smaczne czekoladowe ciasto, które rewelacyjnie wyrasta. Masa może także posłużyć jako baza do tortu.

Składniki na formę o wymiarach 31x12 cm:

  • 200 g masła
  • 270 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g kakao
  • 1 szklanka i 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyzeczk sody oczyszczonej
  • 5 jajek
Przygotowanie:
  1. Mleko, masło i czekoladę rozpuszczam w garnuszku i odstawiam do ostygnięcia.
  2. Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiewam. 
  3. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję ostudzoną masę czekoladową oraz suche składniki; wszystko miksuję. 
  4. Przekładam do formy wyłożonej papierem. Piekę około 60 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz