niedziela, 12 stycznia 2020

Ciasto na zimno z jogurtem greckim i musem brzoskwiniowym


Delikatne wręcz rozpływające się w ustach ciasto jest znakomitym pomysłem do niedzielnej kawy. 

Składniki na formę o wymiarach 17x17 cm:
  • herbatniki typu petit beurre - duże opakowanie
  • 1 duża puszka brzoskwiniń ( u mnie 822 g, po odsączeniu syropu 480 g)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 140 ml syropu brzoskwiniowego ( ja użyłam tego z puszki, w którym były brzoskwinie)
  • 3 łyżeczki cukru pudru ( opcjonalnie jeśli brzoskwinie nie były dodatkowo z cukrem)
  • 150 ml śmietany kremówki 
Przygotowanie:
  1. Na dno formy wykładam herbatniki. 
  2. 70 ml syropu podgrzewam i rozpuszczam w nim 3 łyżeczki żelatyny, następnie dodaję ją do jogurtu greckiego razem z cukrem i miksuję a następnie wylewam na herbatniki. Wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
  3. Podgrzewam pozostały syrop i rozpuszczam w nim pozostałą żelatynę, następnie dodaję do brzoskwiń i miksuję blenderem ręcznym na jednolitą masę; wylewam na zastygniętą masę jogurtową i wkładam do lodówki.
  4. Ubijam kremówkę i deklaruję nią ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz