piątek, 17 stycznia 2020

Faszerowane papryki z kaszą gryczaną i halloumi


Bardzo lubię faszerowane papryki i za każdym razem staram się robić je z innym farszem. Dzisiaj papryki z kaszą gryczaną i halloumi. O ile za kaszą nie przepadam to w połączeniu z serem i papryką jest ona naprawdę smaczna.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 papryki
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 150 g sera halloumi
  • garść szczypiorku
  • 2 małe jajka
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
  1. Papryki myję kroję na pół i usuwam gniazda nasienne. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut aby zmiękły.
  2. Halloumi, kroję na paski o grubości około 1 cm i podsmażam na niewielkiej ilości oleju z obu stron aż będą lekko brązowe, następnie kroję na mniejsze kawałki.
  3. Do 200 ml gotującej wody wsypuję kaszę, dodaję sól oraz łyżkę oleju i delikatnie mieszam. Kiedy widzę, że woda z kaszą ponownie się gotuje zmniejszam moc kuchenki i nakładam pokrywkę. Gotuję pod przykryciem 15 minut. Następnie wyłączam ogień, zdejmuję pokrywkę i odczekuję około 10 minut aż kasza wciągnie resztę wody. 
  4. Do ugotowanej kaszy, wbijam jajko, dodaję ser oraz drobno posiekany szczypiorek i przyprawy i dokładnie mieszam.
  5. Faszeruję papryki i wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz