sobota, 4 stycznia 2020

Kwadraciki drożdżowe z farszem mięsnym



Pierwszy raz zrobiłam te kwadraciki wczoraj. Tak mi posmakowały, że dzisiaj zrobiłam jeszcze jedną porcję.
Zrobione z chrupiącego ciasta drożdżowego z farszem mięsnym znakomicie się sprawdzą jako przystawka albo danie główne. Smakują świetnie wyjęte prosto z pieca jak również gdy są zimne np. z sosem czosnkowym.

Składniki na 25 sztuk:
na ciasto:
  • 20 g drożdży 
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka 
  • 1 jajko
  • 260-270 g mąki 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 ml oleju 
na farsz:
  • 400 g mięsa mielonego 
  • 1 średnia cebula 
  • około 6 łyżek startego żółtego sera 
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól 
  • pieprz 
  • odrobina oleju 
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozdrabniam z cukrem i 1 łyżką mąki i zalewam mlekiem. Odstawiam rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Do miski wbijam jajko, dodaję sól, olej, rozczyn oraz mąkę ( najpierw dodaję 260 g; jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie się kleić dodaję więcej mąki) i wyrabiam ciasto, które raz jeszcze odkładam do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju, dodaję mięso mielone, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Pod koniec  smażenia dodaję ser żółty. Wszystko mieszam.
  4. Ciasto rozwałkowuję a następnie wycinam szklanką kółka. Na środek każdego kładę łyżeczkę farszu następnie chwytam kółko z farszem i zaczynam je zginać tak jak do lepienia pierogów, z tą różnicą że zaginam mocno boki a góra pozostaje otwarta. Kiedy dwa boki są zagięte chwytam ciasto, które jest otwarte na górze i zaginam je z obu stron. W ten sposób powstaje małe drożdżowe pudełeczko o podstawie kwadratu wypełnione farszem. Trzeba jednak pamiętać aby boki były mocno zagięte inaczej podczas pieczenia zaczną się rozpadać. 
  5. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz