poniedziałek, 6 stycznia 2020

Sernik gotowany


Sernik gotowany jest najmniej czasochłonnym sernikiem do zrobienia. Nie musimy się martwić, że opadnie, popęka czy też przypali się podczas pieczenia. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do garnka, wymieszać do zagotowania i gotowe. Sernik po odstawieniu na minimum 2 godziny do lodówki jest gotowy.
Sernik jest bardzo delikatny i kremowy przez co może ciężko się kroić. Przed krojeniem można go włożyć na chwilę do zamrażalnika. 


Składniki na formę o wymiarach 25x25cm:
na masę serową:
  • 1 kg sera białego mielonego 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (2×40g)
  • 250 g masła 
  • 4 małe jajka*  
  • 3/4 szklanki cukru 
dodatkowo:
  • 1 większe opakowanie herbatników typu petit beurre
  • 2 galaretki cytrynowe lub o innym smaku ( każda na 500 ml)
*można użyć również 3 jajek, wtedy masa będzie trochę bardziej zbita.

Przygotowanie:
  1. Formę wykładam herbatnikami.
  2. Do garnka wkładam ser, jajka, masło i cukier i gotuję na małym ogniu mieszając aby masa się nie przypaliła. Kiedy składniki połączą się powoli dodaję budyń cały czas mieszając. Gotuję dalej do momentu aż nie pojawią się pęcherzyki powietrza. Wtedy zdejmuję garnek z ognia i jeszcze chwilę mieszam. Przelewam masę na herbatniki a kiedy ostygnie wkładam do lodówki na co najmniej  2 godziny.
  3. Galaretki rozpuszczam w 4 szklankach wody, kiedy zaczyna tęgnąć wylewam na zastygniętą masę serową.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz