wtorek, 14 stycznia 2020

Ciasto z bananami i czekoladą

Pyszne ciasto czekoladowo - bananowe. Ja kawałki czekolady podzieliłam na pół ale można również użyć drażetek czekoladowych jeśli ktoś woli mniejsze kawałki albo kremu czekoladowego.

Składniki na formę o wymiarach 30x30 cm lub dwie średnie keksówki:
  • 3 1/2 szklanki* mąki 
  • 4 jajka
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła 
  • 250 ml  mleka 
  • 2 duże banany
  • 100 g czekolady mlecznej
*szklanka ma u mnie pojemność 250 ml

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wyciągam wcześniej by osiągnęły temperaturę pokojową. 
  2. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni.
  3. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję masło i stopniowo dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia jednocześnie miksując.
  4. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Banany przekrawam wzdłuż i układam na cieście a następnie na górę kładę kawałki czekolady.
  5. Piekę około 40 minut do suchego patyczka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz