czwartek, 9 stycznia 2020

Racuchy drożdżowe z gruszkami i cynamonem

Uwielbiam drożdże, zwłaszcza kiedy robię zaczyn a zapach roznosi się po całej kuchni. Tym razem z drożdży zrobiłam racuchy z gruszkami i cynamonem. Wyszły delikatne i mięciutkie i rozeszły się w mgnieniu oka.

Składniki na ok. 20 racuchów:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • olej do smażenia
  • 2 gruszki
  • cukier puder do posypania ( opcjonalnie)


Przygotowanie:
  1. Drożdże rozkruszam z cukrem i 1 łyżką mąki, zalewam szklanką ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut aż rozczyn wyrośnie.
  2. Do miski przesiewam mąkę, dodaję szczyptę soli, jajko, resztę ciepłego mleka oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie masa powinna mieć bąbelki na powierzchni. To znak, że drożdże pracują a konsystencja powinna być gęstsza niż na ciasto naleśnikowe.
  3. Gruszki myję, obieram, kroję na kawałki i dodaję do ciasta.
  4. Na patelni rozgrzewam olej. Warstwa oleju powinna wynosić około 5 mm - racuchy mają w oleju pływać. Kiedy olej jest już rozgrzany wylewam po 2 łyżki ciasta. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów usuwam za pomocą ręcznika kuchennego. Za każdym razem po usmażeniu porcji racuchów dodaję odrobinę oleju.
  5. Posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz